Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΒΑΘΙΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ (DBS)
Τι είναι η αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον με την εγκεφαλική διέγερση.
Η εγκεφαλική διέγερση (ΕΔ ή DBS) είναι μια χειρουργική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων πτυχών της νόσου του Πάρκινσον (ΝΠ). Αυτή η θεραπεία αντιμετωπίζει περισσότερο τα κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και ορισμένες παρενέργειες που προκαλούνται από φάρμακα.
Η Εγκεφαλική Διέγερση μπορεί επίσης να βελτιώσει ορισμένα μη κινητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, του πόνου και της επείγουσας ανάγκης για ούρηση.
Είναι σημαντικό να έχει κανείς κατά νου ότι η Εγκεφαλική Διέγερση βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, και δεν σταματά την εξέλιξη της νόσου, ούτε θεραπεύει τη νόσο.
Η εγκεφαλική διέγερση δεν είναι για όλους. Πολλά από τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος , όπως αυτά της ομιλίας, την κατάποσης, της σκέψης ή το πάγωμα του βαδίσματος, δεν ανταποκρίνονται σταθερά στη θεραπεία με εγκεφαλική διέγερση.
Θα πρέπει να συζητήσετε με έναν ειδικό που έχει εμπειρία στη μέθοδο της χειρουργικής θεραπείας της Πάρκινσον ώστε να ενημερωθείτε για τη διαδικασία και αν την επιλέξετε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
Πώς λειτουργεί το DBS;
Σκοπός είναι να ερεθίζεται συνεχώς με ένα ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία δυσλειτουργεί στη νόσο Πάρκινσον. Ο συνεχής αυτός ερεθισμός επιτυγχάνεται με δύο πολύ λεπτά «ηλεκτρόδια» (σκεφτείτε τα σαν λεπτά σύρματα) που εισάγονται από δύο πολύ μικρές τρύπες στο άνω μέρος του κρανίου, και από εκεί προωθούνται τα ηλεκτρόδια ώστε το άκρο τους να φτάσει στο σημείο- στόχος εντός του εγκεφάλου. (Δείτε την εικόνα). Η στόχευση είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί έμπειρη ομάδα χειρουργών και νευρολόγων.
Το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται για την διέγερση προέρχεται από μία μπαταρία που μοιάζει πολύ με τον βηματοδότη που φέρουν οι άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα. Αυτή η μπαταρία τοποθετείται ψηλά στο στήθος, κάτω από το δέρμα και συνδέεται με τα ηλεκτρόδια με ένα λεπτό καλώδιο που και αυτό τοποθετείται κάτω από το δέρμα του λαιμού και της κεφαλής..
Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου, το DBS ενέχει έναν μικρό κίνδυνο μόλυνσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, αιμορραγίας ή επιληπτικών κρίσεων. Η χειρουργική επέμβαση DBS μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη καθαρότητα της ομιλίας ή ακόμη και με μικρές αλλαγές στην εύρεση της σωστής λέξης. Ένας μικρός αριθμός ατόμων που ζουν με Πάρκινσον έχουν βιώσει γνωστική έκπτωση μετά από χειρουργική επέμβαση για εγκεφαλική διέγερση, κυρίως εάν υπάρχουν μειωμένες νοητικές λειτουργίες ήδη πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν τρεις εγκεφαλικοί στόχοι που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και την επιστημονική κοινότητα για την εφαρμογή της διέγερσης στη νόσο του Πάρκινσον: ο υποθαλαμικός πυρήνας (STN) και η έσω μοίρα της ωχράς σφαίρας (GPi) είναι οι πιο συνηθισμένοι.
Η επιλογή στόχου πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της νόσου κάθε ατόμου.
Υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες μελέτες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της επιλογής στόχου για μεμονωμένα άτομα.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή αφού υποβληθούν σε DBS, πολλοί άνθρωποι βιώνουν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της PD και ενδέχεται ίσως να μειώσουν τα φάρμακά τους. Το ποσό της μείωσης διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Δεν υπάρχει απόλυτο όριο ηλικίας για DBS. Ωστόσο, έχει υποστηριχθεί ότι τα άτομα άνω των 70 ετών ενδέχεται να έχουν μειωμένη ανταπόκριση σε σχάση με τους νεότερους ασθενείς. Άλλοι παράγοντες - όπως τα συμπτώματα, η ανταπόκριση στη λεβοντόπα, η διάθεση και η γνωστική λειτουργία και άλλες παθήσεις υγείας - πιθανώς είναι πιο σημαντικοί από την ηλικία και αυτό θα το σταθμίσει ο θεράπων ιατρός και θα το συζητήσει μαζί σας.