ιατρείο βάδισης Γκατζώνης

Τι είναι το ιατρείο βάδισης

Η ΒΑΔΙΣΗ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η βάδιση είναι μια από τις σημαντικότερες ανθρώπινες λειτουργίες και οι διαταραχές της επηρεάζουν ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια αλλά και τη συμμετοχή του ατόμου στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Οι περισσότερες νευρολογικές παθήσεις επηρεάζουν τη βάδιση. Η μελέτη της βάδισης μπορεί να δώσει στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες χρήσιμες στη διάγνωση.
Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στη βάδιση και να υπάρξει σημαντική βοήθεια στον πάσχοντα.
Τα προβλήματα στη βάδιση ή ο λάθος τρόπος βάδισης, επιβαρύνει ασύμμετρα τις αρθρώσεις και τους μύες και σε βάθος χρόνου δημιουργεί καταστροφές στο μυοσκελετικό σύστημα που δύσκολα αντιμετωπίζονται

Αν έχετε προβλήματα στη βάδιση και γενικότερα στην κινητικότητα θα πρέπει να σας εκτιμήσει ομάδα ειδικών ιατρών ώστε να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα βελτίωσης και αποκατάστασης.

Ποιος και πως πρέπει να εκτιμήσει την βάδιση και να σχεδιάσει την αποκατάσταση της:

Αυτό εξαρτάται από το είδος της νόσου ή του προβλήματος που επηρεάζει τη βάδιση.

Στο ιατρείο μας η μελέτη της βάδισης γίνεται από ομάδα ειδικών που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση εξειδικευμένο νευρολόγο και ιατρό αποκατάστασης (φυσίατρο).

Ανάλογα με την πρώτη εκτίμηση, τη χαρτογράφηση των παραμέτρων του προβλήματος, θα δοθεί η κατεύθυνση  στην οποία θα πορευθεί η περαιτέρω διάγνωση και η αποκατάσταση.

Ορθοπεδικός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Εμβιομηχανικός, Νευροχειρουργός,  είναι άμεσοι συνεργάτες του ιατρείου βάδισης που αν χρειασθεί -και αν ο ασθενής επιθυμεί- θα συμβάλλουν στην τελική εκτίμηση. Φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί εκγυμναστές (θεραπευτικό πιλάτες, θεραπευτικό γιόγκα, ειδικές τεχνικές εκγύμνασης για συγκεκριμένα προβλήματα όπως οι εγκεφαλικές παραλύσεις, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια)   και φροντιστές συμπληρώνουν ένα ευρύ κύκλο ειδικών επιστημόνων που μπορεί να πλαισιώσει την ολιστική αντιμετώπιση του σύνολο σχεδόν των προβλημάτων βάδισης και γενικότερα κίνησης..

Τεχνικές και μέθοδοι

Η εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών και εργαλείων μέτρησης μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις παραμέτρους της διαταραχής της βάδισης, και να προτείνουν βοηθήματα και μεθόδους αντιμετώπισης.

Να ληφθεί υπ ‘όψιν ότι η εξέλιξη των τεχνικών, των μεθόδων και των υλικών είναι πολύ μεγάλη, το πεδίο εξελίσσεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Brain-computer interface κ.α. Εμβιομηχανικοί και ειδικοί μηχανικοί βιολογικών συστημάτων συνεργάζονται με την ομάδα μας

Ειδικές κατασκευές, διακριτικές παρεμβάσεις με εξατομικευμένα βοηθήματα, εξατομικευμένες τεχνικές εκγύμνασης, μακροχρόνιο στρατηγικό  σχέδιο βαθμιαίας βελτίωσης με έξυπνη σταδιοποίηση, όπως εφαρμόζονται μέσα από μια διαρκή προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, είναι δυνατόν να επιφέρουν πολύ μεγάλες αλλαγές και σημαντικές βελτιώσεις στην βάδιση, στην ισορροπία και κι τη κινητικότητά εν γένει..

Με την κατάλληλη ρύθμιση των διαταραχών βάδισης ο ασθενής με χρόνιο νόσημα μπορεί να βελτιώσει  πολύ την λειτουργικότητα του και άρα την καθημερινότητα του.

Αλλαντική τοξίνη και κινητικές διαταραχές

ΑΛΛΑΝΤΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ (ΒΟΤΟΧ,DYSPORT). Σε ποιον, πότε και από ποιον
Πολλές από τις νευρολογικές παθήσεις παρουσιάζουν σπαστικότητα, δυστονία ή δυσκαμψία. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν όχι μόνο τη βάδιση αλλά και την κινητικότητα συνολικότερα (πχ των χεριών) και επομένως την ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Η χρήση της αλλαντοτοξίνης έχει φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών, μια και προσφέρει ελάττωση του μυϊκού τόνου στοχευμένα και απόλυτα ελεγχόμενα. Η αλλαντοτοξίνη γίνεται αυστηρά ενδομυικά με έγχυση υπό ηλεκτρομυογραφική καθοδήγηση, δεν περνά στην αιματική κυκλοφορία και για το λόγο αυτό δεν έχει παρενέργειες. Η δράση της περιορίζεται μόνο στους μύες στους οποίους έχει γίνει η έγχυση και διατηρείται για 3-6 μήνες συνήθως, όταν μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση να χρειαστεί επανέγχυση.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΑΔΙΣΗΣ
Γκατζώνης ιατρείο βάδισης

Η επίδραση της τοξίνης στη λειτουργικότητα του ασθενούς, εξαρτάται άμεσα από την επιλογή των μυών, τη δοσολογία έγχυσης, το πότε θα γίνει η έγχυση και πότε θα επαναληφθεί. Είναι ως εκ τούτου φανερό ότι η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας εξαρτάται απολύτως από το γιατρό που θα αποφασίσει, θα σχεδιάσει και θα εκτελέσει την έγχυση αλλαντοτοξίνης.
Στο Ιατρείο μας έχουμε εικοσαετή και πλέον εμπειρία στην αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών με εγχύσεις αλλαντοτοξίνης, και εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα στους ασθενείς μας.
Αντιμετωπίζουμε με αλλαντοτοξίνη (BOTOX ή DYSPORT) περιστατικά σπαστικότητας, δυστονικού ραιβόκρανου και γενικότερα δυστονίας, τικ, ανώμαλες κινήσεις, εξωπυραμιδικές διαταραχές, αλλά και περιπτώσεις κεφαλαλγίας, υπεριδρωσίας, πόνου κλπ..
Ενδεικτικά οι παθήσεις που μπορούν να επωφεληθούν είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι αυχενικές και άλλες δυστονίες, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι χρόνιες κεφαλαλγίες, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, η εγκεφαλική παράλυση, ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος και πολλές άλλες.