Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας κάνουν να επισκεφτείτε ένα νευρολόγο;

 • ο πονοκέφαλος,
 • η ζάλη ή η έλλειψη ισορροπίας
 • τα προβλήματα στην όραση,
 • δυσκολία στη βάδιση,
 • αδυναμία σε κάποιο σημείο του σώματος
 • δυσκολίες στην κίνηση,
 • τα μουδιάσματα,
 • δυσκολίες στην ομιλία,
 • δυσκολίες στην κατάποση
 • επεισόδια που νοιώθετε παράξενα για λίγα λεπτά, ή χάνεστε για λίγο
 • επεισόδια «ζάλης» ή «λιποθυμίας»

Επιληψία

Μια νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από σύντομα επεισόδια δυσλειτουργίας μιας εγκεφαλικής περιοχής (ή και ολόκληρου του εγκεφάλου). Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται σε μια βραχεία παθολογική ηλεκτρική δραστηριότητα νευρικών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά μπορεί να είναι λίγα  ή περισσότερα ή ακόμη και όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ανάλογα το πόσο και ποια εγκεφαλική περιοχή συμμετέχει στην ηλεκτρική αυτή εκφόρτιση είναι και τα συμπτώματα που εμφανίζει ο πάσχων. Κυμαίνονται από ένα απλό μούδιασμα λίγων λεπτών έως την απώλεια συνείδησης με σπασμούς.

Κεφαλαλγία (πχ Ημικρανία)

πρόκειται για επεισόδια ισχυρού πόνου στο κεφάλι. Υπάρχουν πολλά είδη κεφαλαλγίας και πολλές αιτίες. Η Ημικρανία (δεν είναι πάντα στο μισό κεφάλι όπως πιθανόν να ερμηνεύεται ο όρος) είναι ένας ιδιαίτερος, δυνατός πόνος που αφορά νέους ανθρώπους και είναι τόσο ισχυρός ώστε να εμποδίζει την εργασία, τις κοινωνικές δραστηριότητες την ανταπόκριση του πάσχοντα στις υποχρεώσεις του. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να διακρίνει κανείς την ημικρανία και να την ξεχωρίσει από τα άλλα είδη πονοκεφάλου. Και αυτό γατί οι θεραπείες που σήμερα διαθέτουμε (και είναι αρκετές) είναι διαφορετικές για κάθε είδος πόνου. Θεραπείες για την ημικρανία δεν έχουν αποτέλεσμα σε άλλου τύπου πονοκεφάλους (όπως πχ η κεφαλαλγία τάσεως).

Άνοιες (πχ Alzheimer)

Νοσήματα που προσβάλλουν την μνήμη και γενικότερα τις νοητικές λειτουργίες όπως αντίληψη, προσοχή, συγκέντρωση, λόγος κλπ. Εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Ο νευρολόγος θα αναζητήσει αιτίες και νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν άνοια και είναι θεραπεύσιμα (πχ έλλειψη βιταμίνης Β12). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θεραπεία (πχ άνοια Alzheimer) o γιατρός έχει την δυνατότητα να τροποποιήσει κατά κάποιο τρόπο την εξέλιξη της νόσου και να βοηθήσει τον ασθενή και το περιβάλλον του βελτιώνοντας την ζωή τους.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Αυτοάνοσα γενικά είναι τα νοσήματα όπου το αμυντικό σύστημα του οργανισμού λαθεύει και θεωρεί ως εχθρούς κύτταρα του ίδιου του οργανισμού. (τέτοια νοσήματα είναι ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτις το βρογχικό άσθμα κλπ). Τέτοιο νόσημα είναι η  Σκλήρυνση κατά πλάκας όπου το αμυντικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στο περίβλημα των κυττάρων του εγκεφάλου και το καταστρέφει. Τα εγκεφαλικά κύτταρα χάνουν την προστασία τους που τους προσέφερε το περίβλημα και δεν λειτουργούν σωστά. Αν αυτό επιμείνει τότε τα κύτταρα αυτά μπορεί και να καταστραφούν. Σήμερα έχουμε διαθέσιμες πολλές θεραπείες για την νόσο.

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Συμβαίνει όταν μια περιοχή του εγκεφάλου δεν παίρνει το αίμα που χρειάζεται και επηρεάζεται η λειτουργία της προσωρινά ή μόνιμα. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Στην περίπτωση που ο εγκέφαλος δεν πάρει το αίμα που χρειάζεται επηρεάζεται η λειτουργία του. Αν αυτό διαρκέσει σύντομο διάστημα και αποκατασταθεί η ροή του αίματος τότε η δυσλειτουργία αυτή είναι σχετικά αναστρέψιμη Αν όμως διαρκέσει αρκετή ώρα τότε το τμήμα του εγκεφάλου παρουσιάζει μόνιμη βλάβη. Και εδώ τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποια περιοχή του εγκεφάλου βλάπτεται. Μπορεί να κυμαίνονται από μια μικρή αδυναμία ή μια δυσκολία στην ομιλία έως και πλήρη παράλυση του μισού του σώματος.

Νόσος Πάρκινσον

Είναι μια νευρολογική νόσος που αφορά κυρίως την κίνηση. Οφείλεται στην καταστροφή ενός κόμβου κυττάρων μέσα στο εγκεφαλικό δίκτυο που ελέγχει και ρυθμίζει την κίνηση. Το χαρακτηριστικό των κυττάρων αυτών είναι ότι παράγουν την ουσία ντοπαμίνη. Ο πάσχων από νόσο Πάρκινσον ενδέχεται να εμφανίζει τρόμο (τρέμουλο) στα χέρια(δεν είναι όμως απαραίτητο) , αργές κινήσεις, προβλήματα στην ισορροπία, στην βάδιση και στο συντονισμό των κινήσεων. Η θεραπεία είναι κυρίως η χορήγηση ουσιών που οδηγούν στην δημιουργία ντοπαμίνης.

Μυοπάθειες

Τα νοσήματα που χαρακτηρίζονται από την μη σωστή λειτουργία των μυϊκών ινών. Τα συμπτώματα τους είναι α) συμμετρική μυϊκή αδυναμία κυρίως σε μύες κοντά στον κορμό (π.χ. ώμοι, μηροί), β) κακουχία και κόπωση, γ) σκουρόχρωμα ούρα και σπάνια πυρετός. Πολλές από αυτές (οι φλεγμονώδεις μυοπάθειες) θεραπεύονται. Για ορισμένες άλλες υπάρχουν ειδικές θεραπείες.

Πολυνευροπάθειες

Νοσήματα που αφορούν τα νεύρα εκτός εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, δηλαδή τα νεύρα του υπολοίπου σώματος. Τα συμπτώματα τους είναι αδυναμία μούδιασμα, πόνος, αίσθημα καψίματος, συνήθως στα χέρια και στα πόδια. Μια από τις συνήθεις αιτίες είναι ο διαβήτης.